Waar is magnesium goed voor?

De relatie tussen sportprestaties en extra magnesium is vaak onderzocht. Of het nu gaat om energie, verzuring, bijkomen van inspanning, verstoorde electrolytenverhouding, blessurepreventie of aanpak van blessures, extra magnesium is voor veel voor sporters een welkome aanvulling op hun dieet. De positieve werking van magnesium is daarbij niet beperkt tot spieren, gewrichten, energie en uithoudingsvermogen, ook de metale weerbaarheid en wedstrijdfocus hebben baat bij magnesium.

Meer over energie, verzuring en een magnesiumtekort

We krijgen energie door het hormonale stofje adenosinetrifosfaat, afgekort ATP. Een gemiddelde mens van 75 kilogram heeft per dag bijna zijn of haar lichaamsgewicht in ATP nodig. Voor sporters ligt dit hoger. Bij de aanmaak én het transport van ATP speelt magnesium een rol. Zonder magnesium geen ATP en zonder ATP geen energie. Als we sporten, in hogere frequentie energie gebruiken, dan bestaat de kans dat we verzuren.

De vraag naar energie is hoog, maar we hebben niet genoeg zuurstof om die energie aan te maken. Om toch aan de vraag te blijven voldoen gaan we over op de aanmaak zonder zuurstof, de aenearobe fase. De kunst, zeker bij explosieve inspanning is dit zo lang mogelijk te rekken en daardoor het moment van verzuring uit te stellen. Fysiologisch zijn bij dit uitstel de stofwisseling en de hartslag betrokken. Dit betekent dat naast training ook voedingscomponenten een rol spelen in dit proces. Cruciaal is daarbij magnesium, de spelverdeler bij metabolische processen én bepalend bij het ritme van het hart.  

Herstellen, blessures en een magnesiumtekort 

De tour wordt gewonnen in bed”, Joop Zoetemelk zei het al. Herstel na de inspanning is niet alleen noodzakelijk om weer nieuwe energie op te doen, maar ook om sterker te worden: spieren bijvoorbeeld groeien tijdens rust, niet tijdens inspanning. Met het ontspanningsmineraal magnesium benut je de rustperiode optimaal.

Topsporters geven aan dat als ze na bijvoorbeeld een zware training of tussen wedstijden, zoals bijvoorbeeld de baanwielrenners, in bad gaan met de magnesium kristallen deze fase intensiever en dus ook sneller verloopt. Hierdoor zijn ze eerder in staat om de training te hervatten of weer in de wedstrijd te presteren. Maar ook voor hen die de Olympus in een wat meer recreatief tempo willen beklimmen zal extra magnesium behulpzaam zijn bij het verminderen van problemen met spieren en gewrichten na de inspanning.

Tip: gebruik de Zechsallsport gel als start van een ontspannende massage. Ook bij een blessure is magnesium ondersteunend en zal het in veel gevallen je sneller weer op weg helpen.

Tijdens het sporten, bijvoorbeeld bij spier- en gewrichtsirritaties is de sportgel van Zechsal je eerste hulp. Het aangespannen gevoel verdwijnt snel en pijntjes worden op een natuurlijke wijze verlicht. Ook bij een meer intensieve behandeling van een hardnekkige blessure wordt magnesium ingezet door fysiotherapeuten en sportmasseurs.

Steeds vaker wordt Zechsallsport gel gebruikt voor pakkingen rond de blessureplek. Je kunt dit zelf ook eenvoudig doen door de pijnlijke plek dik in te smeren en in te wikkelen in folie of warm te houden met een handdoek.

Tip: smeer je voor je de sauna ingaat in met magnesiumgel of sportgel van Zechsal. Door de warme huid wordt het magnesium snel opgenomen. Je compenseert het verlies van magnesium door inspanning en transpiratie snel en op een prettige manier. Wedstrijdstress en magnesiumtekort Het is wetenschappelijk erkend dat magnesium ontspant, maar ook goed is voor de concentratie. Iedere sporter weet dat de prestatie mede afhankelijk is van de ‘mindset’. Er zijn kleinere onderzoeken bij sporters die indicaties geven dat magnesium een positieve invloed heeft op de wedstrijdmentaliteit. Voldoende magnesium als de oplossing van de paradox tussen ontspanning en concentratie kan dus zo maar het beslissende punt opleveren of je start verbeteren.

Bij een meerdaags toernooi kan extra magnesium, bij voorbeeld door middel van een bad of voetenbad je tussen de wedstrijden helpen ontspannen en weer startklaar te worden. Maar zorg dan wel dat er een nacht tussen zit, anders ben je wellicht te ontspannen om explosief te kunnen presteren. Sommige sporters geven aan dat ze na de inspanning, zeker van een wedstrijd, maar moeilijk de ontspanning kunnen vinden. Dit uit zich onder andere in moeite om in slaap te komen. Ook hier biedt een bad of voetenbad ontspanning.

Welke producten bij magnesiumtekort bij sporters?

Naast de magnesiumgel en olie worden sinds de introductie van de Zechsallsportlijn, deze laatste - de sportgel en de sport flakes - steeds vaker en intensiever gebruikt door sporters.

De verrijking met OptiMSM zorgt daarbij voor extra verzorging van spieren en gewrichten. Hoeveelheid en frequentie is persoonlijk, maar het advies is om in ieder geval dagelijks te suppleren voor de basisbalans en na grote inspanning een bad of voetenbad te nemen voor optimaal herstel.

Uitgelichte collectie