Hallux Valgus schoenen

X10D schoenen geven ruimte en activeren de voetspieren.

Om de negatieve spiraal te doorbreken is het een goed idee om te beginnen met het aanpassen van je schoenen. Bij het kiezen van schoenen wil je voldoende ruimte bij de voorvoet, zodat de tenen niet knellen en je voet de ruimte krijgt om te bewegen. Barefoot schoenen zijn niet meteen voor iedereen geschikt. Om barefoot schoenen te kunnen dragen, heeft je lichaam al een bepaalde mate van eigen kracht en stevigheid nodig. Als je voetklachten ernstiger zijn, dan kan de overstap naar barefoot schoenen te groot zijn. Het is in dat geval beter om eerst te kiezen voor onze X10D schoenen.

X10D schoenen activeren

De X10D schoenen zijn trainingsschoenen die jouw lichaam ondersteunen weer eigen kracht en stevigheid op te bouwen. De schoenen zijn zo ontwikkeld dat de natuurlijke afwikkeling van de voet wordt gestimuleerd waarbij de belangrijke voetspieren weer worden geactiveerd en de druk van de grote teen afgehaald wordt. Wil je weten of de X10D schoenen iets voor jou zijn?

X10D afwikkeling

De natuurlijke afwikkeling van de voet is van de hak van de voet over de buitenkant naar de grote teen in een soort s-vorm. Op die manier is de druk meer gelijkmatig over de voet verdeeld waardoor de druk op de grote teen minder is. 

Bestaande afwikkeling

Deze foutieve afwikkeling van de voet houdt in dat je loopt vanaf de hak van de voet in een rechte lijn over de binnenkant naar de grote teen. Tijdens deze beweging blijven belangrijke voetspieren passief en neemt de druk op de grote teen toe.

 

Wat is een hallux valgus

Hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening van de voet. Bijna 25% van de volwassenen heeft last van deze scheefstand van de grote teen waarbij een knobbel aan de binnenkant van de voet ontstaat. Hoe schever de grote teen staat, hoe groter de knobbel aan de binnenkant en hoe meer pijn er wordt ervaren.

Hallux valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit kan komen, doordat vrouwen vaker hoge hakken dragen. Nauwe schoenen en hoge hakken zijn namelijk één van de oorzaken voor het ontstaan van hallux valgus. Toch heeft niet iedereen last van hallux valgus die nauwe schoenen en/of hakken draagt. Dit komt omdat een hallux valgus kan ontstaan door een combinatie van factoren, zoals erfelijkheid, (doorgegeven) trauma, reumatische aandoeningen, stijfheid of juist hypermobiliteit van gewrichten, platvoeten en overpronatie.

Een overkoepelend gevolg van de meeste oorzaken van hallux valgus is een foutieve afwikkeling van de voet tijdens het lopen. De moderne schoenen van tegenwoordig zorgen ook voor deze foutieve afwikkeling waardoor de hallux valgus wordt verergerd. Zo kom je in een negatieve spiraal terecht.

 

Uitgelichte collectie