Wat je moet weten over Klimmerselleboog.

Klimmerselleboog voorkomen of hulp bij herstel

Ben je een enthousiaste klimmer die de rotsen te lijf gaat als een ware avonturier? Of heb je jezelf wel eens betrapt terwijl je de deksel van een potje niet open kon draaien zonder een grimas van pijn? Dan is het tijd om wat meer te weten te komen over klimmerselleboog! Laat je niet intimideren door de naam, want we gaan je alles vertellen over deze onverwachte klimpartners.

Voorkomen of herstel bevorderen na de training.

Het nieuws dat je met een klimelleboog kunt blijven klimmen, biedt velen al verlichting. Echter, het herstel van deze blessure vergt tijd. Daarom streven we naar ondersteuning bij het bevorderen van jouw herstel, en bieden wij handige hulpmiddelen om je blessure sneller te overwinnen:

  • BLACKROLL® Fascia Gun: De Fascia Gun is een massage tool en een max snelheid van 3200 RPM voor een intense massage-ervaring. Uniek is dat de snelheid ook kan worden teruggeschakeld naar een zeer lage 1200 RPM. Op basis van wetenschappelijke bevindingen die wijzen op een betere ontspanning en herstel van de weefsels bij lagere trillingsfrequenties.
  • BLACKROLL® Foam Rollers & Balls: Naast de Fascia Gun zijn er met de producten van BLACKROLL® ook andere manieren om de spieren rond om de elleboog te masseren. Denk hierbij aan de STANDARD Foam Roller, TWIN Foam Roller, DUOBALL 12 en de Ball 08. Kijk in de BLACKROLL® app voor alle oefeningen die je met deze producten kan doen om jou te helpen je blessure te voorkomen/verhelpen.
  • Zechsallsport magnesium: Dit essentiële mineraal ondersteunt spierfunctie en vermindert spierspanning, wat cruciaal is tijdens het genezingsproces. Naast deze ondersteuning van de spieren, werkt magnesium ook ontstekingsremmend. Wat zeker als je het over klimmerselleboog hebt niet geheel onbelangrijk is.

De Klimmerselleboog Saga.

De klimmerselleboog, ook bekend als "klimmerselleboog tendinopathie", is een fenomeen dat zich vaak voordoet bij fanatieke klimmers en liefhebbers van avontuurlijke escapades. Deze eigenzinnige aandoening komt vooral voor aan de buitenkant van de elleboog en kan een echte spelbreker zijn voor iedereen die graag zijn handen en armen flink aan het werk zet.

Stel je voor: je klampt je vast aan die perfecte rotsrichel terwijl je jezelf omhoog hijst. Een moment van puur klimplezier! Maar soms kunnen er onverwachte wolken verschijnen aan die heldere hemel. De klimmerselleboog komt dan als een soort protest van je pezen aan de buitenkant van je elleboog tevoorschijn. Deze pezen hebben genoeg van de voortdurende inspanning en kunnen licht ontstoken raken. Het resultaat? Pijn en ongemak die zich langzaam als een sluipende schaduw kunnen verspreiden.

Stevig onderwerp

Hoewel de klimmerselleboog een stevig onderwerp is, laten we niet vergeten dat elke klimmer zijn of haar eigen heldenverhaal heeft. De pijn die ermee gepaard gaat, wordt vaak gevoeld tijdens het grijpen van grepen, het omhoog klauteren langs rotsen en andere activiteiten die je onderarmspieren in actie zetten. Het lijkt soms alsof je elleboog een eigen mening heeft en weigert mee te werken. Een korte pauze kan soms wonderen doen, maar onthoud dat zelfs superhelden soms hun krachten moeten sparen.

Symptomen van een eigenzinnige elleboog.

Hoe weet je nu of je in een epische strijd met de klimmerselleboog verwikkeld bent? Er zijn aanwijzingen die kunnen helpen de mysterieuze signalen te ontcijferen. Ten eerste is er de beruchte pijn aan de buitenkant van je elleboog. Deze pijn kan zich uitstrekken naar je onderarm en pols, als een ongewenste reisgenoot die maar niet weg wil gaan. Dan is er nog de zwakte en stijfheid die sommige klimmers kunnen ervaren. Het kan aanvoelen alsof je elleboog op een mini-vakantie is geweest zonder jou.

Wat te doen met deze ongewenste reisgenoot?

De klimmerselleboog kan je misschien even in de greep houden, maar dat betekent niet dat je niet kunt blijven klimmen. Het is belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen en naar de signalen van je elleboog te luisteren. Geef het wat rust wanneer dat nodig is, en overweeg om je technieken en houdingen aan te passen. Probeer je spieren geleidelijk op te bouwen en vermijd het overbelasten van de onderarmspieren. Hieronder een paar tips die je gelijk kan implementeren in de volgende trainingssessie.

  • Diep afblokken vermijden: Het vermijden van diepe afblokken kan de druk op je ellebogen verminderen en helpen om blessures te voorkomen. Houd je bewegingen gecontroleerd en vermijd extreem diepe buigingen die je ellebogen kunnen belasten.
  • Meer overhang dan rechte wand: Op een rechte wand kan je elleboogbuiging dieper zijn, wat extra stress kan veroorzaken. Probeer je klimsessies te richten op overhangende routes, waar je ellebogen een meer natuurlijke positie kunnen behouden en minder belast worden.
  • Grote slopers en volumes vermijden: Hoewel die gigantische grepen er verleidelijk uitzien, kunnen ze je ellebogen flink belasten. Overmatig gebruik van grote slopers en volumes kan bijdragen aan problemen zoals de klimmerselleboog. Wees selectief bij het kiezen van routes en vermijd overmatig gebruik van deze houdgrepen.
  • Vermijd herhaaldelijke dynamische bewegingen: Terwijl dynamische bewegingen je klimstijl kunnen verlevendigen, kunnen ze ook extra belasting op je ellebogen leggen. Herhaalde sprongen, dyno's en andere explosieve bewegingen kunnen stress veroorzaken aan de pezen rondom je elleboog. Probeer je klimstijl in balans te houden met meer gecontroleerde en statische bewegingen, om overbelasting en onnodige druk op je ellebogen te voorkomen.
  • Slimme klimsessies en rust: Een klimsessie kan een ware uitputtingsslag zijn voor je spieren en gewrichten. Als je merkt dat vermoeidheid toeslaat, is het verstandig om niet door te blijven klimmen. Kwaliteit gaat boven kwantiteit, dus verkort je klimsessie en geef je lichaam de broodnodige rust.

Klimmen is een dans tussen lichaam en muur, en het aanpassen van je techniek is als het vinden van het perfecte ritme. Met deze aanpassingen in gedachten, kun je blijven genieten van die verticale avonturen zonder dat je ellebogen in opstand komen.

Terwijl je je avonturen voortzet en jezelf blijft uitdagen, onthoud dan dat klimmerselleboog slechts een tijdelijke metgezel is. Laat je niet ontmoedigen door zijn komst, maar omarm het als een kans om te leren en je aan te passen. En wie weet, binnenkort sta je weer bovenaan die rots met een grijns van triomf op je gezicht, klaar om het volgende avontuur aan te gaan!

Uitgelichte collectie