Proprioceptie en blessures

Het is goed dat je aandacht besteedt aan het belang van goede voetzorg bij sporters. Voeten zijn immers de basis van onze beweging en spelen een belangrijke rol bij het voorkomen van blessures.

Je hebt gelijk dat goede schoenen belangrijk zijn voor goede voetafstemming en ondersteuning. Dit kan helpen om de belasting van voeten, enkels en knieën te verminderen en blessures te voorkomen. De X10D is een activerende schoen die je dagelijks kan dragen. 

Echter, zoals je ook aangeeft, zijn er ook andere factoren die een rol spelen bij sportblessures. Proprioceptie is bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van de motoriek en heeft te maken met het gevoel dat je hebt in je lichaam en hoe je je lichaam in de ruimte kunt positioneren. Een goed ontwikkelde proprioceptie helpt je om je spieren en gewrichten beter te controleren, waardoor je minder snel blessures oploopt.

Dempende en ondersteunende materialen kunnen de proprioceptie juist verminderen. Dit komt omdat ze de feedback van de ondergrond verminderen en je minder goed voelen wat er met je voeten en benen gebeurt. Dit kan leiden tot een verminderde controle over je bewegingen en een hoger risico op blessures.

Daarom is het belangrijk om niet alleen te focussen op goede schoenen, maar ook op de proprioceptie van sporters. Dit kan door middel van specifieke oefeningen die de proprioceptie trainen. Deze oefeningen kunnen worden uitgelegd door een voetspecialist. Zij kunnen jouw goed adviseren welke oefeningen te doen.

Hier zijn enkele tips voor het verbeteren van de proprioceptie van sporters:

Deze oefeningen altijd op blote voeten doen.

  • Rollen met de blackrolbal 8 cm 
  • Oefeningen op onstabiele ondergronden, zoals een balansbal of -plank
  • Oefeningen met de ogen dicht
  • Oefeningen die de coördinatie van verschillende lichaamsdelen vereisen

Deze oefeningen kunnen helpen om sporters sterker, stabieler en minder blessuregevoelig te maken.

Uitgelichte collectie