Gewrichten zijn er om te gebruiken - HERCKLES

Gewrichten zijn er om te gebruiken

Als je op Google zoekt op ‘gewrichtsklachten’ dan verschijnen er meer dan 150.000 vermeldingen.

Hierdoor kan je het idee krijgen dat gewrichten gespaard moeten worden, zodat er geen (nieuwe) gewrichtsklachten meer ontstaan. Zelfs artsen willen nog wel eens stellen dat gewrichten slijten door veel gebruik, vergelijkbaar met een autoband.

Gewrichten slijten niet door veel gebruik. Ja, het klopt dat over de tijd gewrichten en dan met name het kraakbeen ervan, achteruit kunnen gaan, maar niet iedereen die onder de scan gaat met als uitslag ‘slijtage’ heeft ook daadwerkelijk last van deze slijtage. Er is dus iets anders aan de hand.

Waarom krijgt de ene persoon wel last van de gewrichten en de andere persoon niet? Als de gewrichten ten opzichte van elkaar niet goed bewegen dan ontstaan er blokkades. Die blokkades kunnen voelen als stijfheid en leiden tot pijn. Door te zeggen dat het komt door ‘slijtage’ wordt het idee gewekt dat er niets meer aan te doen is of dat de enige optie nog is: opereren.

Als je verder kijkt dan kan je erachter komen waar de pijn en de stijfheid door de blokkades vandaan komen. Het is dus belangrijk om deze blokkades op te heffen. Zodra de blokkades aangepakt worden, kunnen de botten en gewrichten ten opzichte van elkaar weer beter bewegen waardoor je pijnvrij kan bewegen.

Om ‘slijtage’ van de gewrichten te voorkomen, moeten de gewrichten niet worden ontlast door ze minder te belasten door gewrichtsvriendelijke sporten te doen en dempende schoenen te dragen. Bewegen zonder belasting zorgt juist voor verslechtering van de botten. Botten groeien namelijk door impact. Beter is het om de blokkades op te heffen en de gewrichten op een juiste manier in te zetten.

Als je altijd zit en nooit beweegt dan is het natuurlijk goed om het belast trainen rustig op te bouwen, zodat het lichaam niet meteen overbelast raakt. Het is belangrijk de balans te houden tussen belasting en belastbaarheid. Een goede trainer kan je daarbij helpen.

Wil je gezond oud worden, goed voor je gewrichten zorgen en gerust trainen? Gun jezelf dan de volgende 3 dingen:

1. Ga langs een Voetspecialist, zodat de blokkades worden opgeheven en alle spieren, botten en gewrichten weer goed ten opzichte van elkaar kunnen bewegen

2. Zorg voor een goede trainer die jouw belasting en belastbaarheid in de gaten houdt, zodat je niet over je grenzen gaat en goed in balans blijft

3. Ondersteun je lichaam door het juist uitlijnen van het lichaam en actief herstel met de X10D schoenen

Terug naar blog

Reactie plaatsen